Kuppauksen tuotekortti

PERINTEINEN KUPPAUS

Kuppaus alkaa aina suihkulla, jossa peseydytään perusteellisesti terva-turvesaippualla ja -shampoolla (hiusten pesu vapaaehtoinen).

Peseytymisen jälkeen mennään saunaan, jossa odottaa raikas koivuvasta ja leppeät löylyt. Saunassa viivytään n.10 minuuttia, jonka aikana saunoja heittää löylyä ja huiskii vastalla itseään halunsa mukaan. Usein on mahdollista nauttia myös katajan tuoksusta löylyveden mukana.

Hoitaja kutsuu löylyttelijän pois saunasta, jos tämä ei itse malta tulla. Pikaisen suihkun jälkeen hoidettava asettuu vatsalleen muovilla suojatulle hoitopöydälle. Hoitaja tunnustelee lihaksia ja tarkkailee kehoa etsien sieltä hoidettavia kohtia. Selkä ja jalat pestään desinfioivalla pesuvaahdolla. jonka jälkeen kuppauskupit asetellaan hoidettaviin kohtiin. Kuppeja laitetaan 20-30 kpl hoidettavan koon ja esiin tulleiden ongelmien mukaan.

Kun kupit on aseteltu paikalleen, aloitetaan pienten viiltojen teko kuppien alle. Jokaisen kupin alle tulee 8 kpl pientä viiltoa, ja kupit asetetaan takaisin viiltojen päälle. Nyt alkaa paha veri nousemaan kuppien alle. Aluksi nousee aina verta ja kudosnesteitä (näin turvotuksetkin poistuvat saman tien), sitten varsinainen kuona-aine alkaa nousta. Kuppeja tyhjennetään välillä ja vuodon annetaan tyrehtyä itsestään. Kun vuoto loppuu, kuppi poistetaan. Vähitellen kaikki kupit on poistettu ja on loppupesujen aika.

Kotihoito-ohjeet kuppauksen jälkeen:

Parhaan hyödyn kuppauksesta saat, kun noudatat seuraavia ohjeita.

Ota kuppauksen jälkeinen ilta rennosti, pieniä kotiaskareita voit tehdä tai käydä kevyellä kävelyllä. Vältä raskaita töitä. Lihasten voimakas rasittaminen heti kuppauksen jälkeen vo aiheuttaa huonoa oloa ja saada lihakset heti jumiin. Nauti nesteitä, olethan menettänyt niitä saunoessasi ja kuppauksessa.

Suihkuun voit mennä vuorokauden kuluttua kuppauksesta, haavat umpeutuvat nopeasti.

Saunominen on sallittua 3 vrk kuluttua, uimaan ja yleiseen saunaan vasta viikon päästä.

Haavoihin tulee usein pienet ruvet, jotka saattavat aiheuttaa kutinaa. Ensimmäisen vuorokauden aikana on suositeltavaa käyttää hunaja- tai pihkavoidetta (ovat antibakteerisia) haavoille, myöhemmin voi käyttää tavallisia kosteusvoiteita.

Kuppausta suositellaan otettavaksi säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa, puolen vuoden välein. Jos ongelmana on esim. korkea hemoglobiini, kuppausta voi ottaa kolmen kuukauden välein. Kuppausta ei suoriteta heinäkuussa, ja elokuun kuppaukset riippuvat säätilasta. Kuumalla ja hautovalla säällä en suosittele kuppausta ottamaan enkä sitä mielelläni silloin anna. Aina muulloin on sopiva aika päästä ikiaikaiseen perinnehoitoon!